TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 18 ARALIK ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesinde “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi. Halk oyunları gösterileri ve konser etkinliklerinin yer aldığı programda, sanatseverler unutulmaz anlar yaşadı.
 
Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü iş birliğinde “Uluslararası Göçmenler Günü” etkinliği gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarında düzenlenen etkinliğe Vali H. Kürşat Kırbıyık, İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Vali Yardımcıları Sıdkı Zehin ve Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
 
İl Göç İdaresi tarafından hazırlanan video gösterimleri ile halk oyunları gösterilerinin sunulduğu etkinlikte Roman Müzik Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu ile Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri konser verdi.
 
İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’nün, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 2013 yılından bu yana her yıl çeşitli etkinliklerle kutlandığına dikkat çekerek, “Bu yıl ‘Her göç bir hikâyedir’ mottosuyla sizlerle bir aradayız. Göç, içerisinde birçok anlam ve yaşanmışlık barındıran uzun bir hikâyedir. Bu hikâyelerin kahramanları ise yüreklerinde her ne olursa olsun sevgiyi ve kardeşliği diri tutan göçmenler ve onları her daim kucaklayan aziz milletimiz olmuştur. Geçmişten bugüne pek çok ülkeden göç alan ve göç veren bir millet olarak, Anadolu coğrafyası tarih sahnesinde her zaman kültürlerin beşiği olmuştur. Dünya üzerinde birçok ülke, topluluk ve uluslararası kuruluşlar, insan hak ve hürriyetlerine vermiş oldukları önemi sayfalar dolusu beyannamelerle kanıtlama gereksinimi duyarken, biz bu şekilde bir gereksinim duymuyor, bilakis insan hak ve hürriyetlerine ecdadımızın kutsal ve tarihi bir emaneti olarak görüyor, her daim yüreklerimizde taşıyoruz.” dedi.
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesi olarak Balkanlar ve uluslararasılaşma çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade ederek, öğrencilere gereken her türlü desteği verdiklerini söyledi. Balkan ülkeleri başta olmak üzere uluslararası öğrencilerin, Trakya Üniversitesi ve Edirne’de öğrenim görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, üniversitede öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısının her yıl arttığını söyledi.
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz: "Trakya Üniversitesi ile İl Göç İdaresi, büyük bir uyum içerisinde çalışıyor."
 
Türkiye’de Balkanlardan en fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesinin, paydaş kurumlar ile iş birliği ve koordinasyon içinde çalıştığını dile getiren Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Son 5 yıl içerisinde, uluslararası öğrencilerimiz arasında Edirne’den deport edilme, yani sınır dışı edilme durumu yaşanmadı. Trakya Üniversitesi ile İl Göç İdaresi, bu konuda büyük bir uyum içerisinde çalışıyor. Üniversite olarak uluslararası öğrencilerin bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için İl Göç İdaremiz ile birlikte İkamet Bilgilendirme Sistemi’ni hayata geçirdik. Sistem sayesinde öğrencilerimizin ikametlerinin süresi bitmeden hem bizlere hem İl Göç İdaresi’ne hem de öğrencilerimize SMS ile bilgi iletiliyor. Bu şekilde uluslararası öğrencilerimizin, ikamet izinleri ile ilgili daha önce yaşadıkları sorunlar ortadan kalkmış oldu. Hayata geçirilen sistem, ülkemizdeki üniversitelerde bir ilk niteliği de taşıyor. Uluslararası öğrencilerimize her konuda destek olan Valiliğimiz başta olmak üzere Sayın H. Kürşat Kırbıyık’a ve İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu’na teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık: "Uluslararası öğrencilerimizi şehir için bir zenginlik olarak görüyoruz."
 
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’nün önemli bir tarih olduğunu belirterek, 21. yüzyılda göçün uluslararası bir boyut kazanarak tüm dünyanın en önemli meselelerinden biri haline geldiğini söyledi.
 
Göçün, düzenli ve düzensiz göç olmak üzere iki boyutunun olduğunu ifade eden Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Düzenli göç yaşadığımız çağın bir gereği. Eğitim amacıyla ülkeler arasında transferler oluyor. Türkiye’den çok sayıda öğrenci başka ülkelerde eğitim hayatına devam ediyor, diğer ülkelerden de Türkiye’de eğitim görenler oluyor. İş dünyasında çok uluslu şirketle ortaklıklar çok ilerlemiş durumda bunun doğal getirisi olarak da insanlar iş hayatına dâhil olabilmek adına ülkeler değiştiriyorlar. Turizm bunun bir başka vesilesi. Tabii bu yönetilebilir bir durum. Bir de resmin diğer boyutu var o da düzensiz göç. Tüm insanların vicdanını yaralayan önemli problem burada karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’de aslında sebebi olmadığı bir göçü yönetme anlamında en büyük sorumluluk üstlenen ülkelerin başında geldiğini dile getiren Vali H. Kürşat Kırbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hemen yanı başımızda, Avrupa’nın hemen yanı başında çok ciddi insanlık dramı yaşanıyor. Ama birçok Avrupa ülkesinin sorunu sadece belli fonlar aktararak çözebileceğini düşünecek kadar acziyet içerisinde olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu anlamda ben gerçekten Türkiye Cumhuriyetiyle, göç idaremizle gurur duyuyorum. Çünkü çok büyük bir organizasyonu alnının akıyla büyük bir başarıyla, büyük bir özveriyle bugüne kadar yürüttüler. Bundan sonra da aynı duyarlılıkla, aynı gayretle yürütmeye devam edecekler.”
 
Vali H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’de misafir olarak ağırladıkları kesimin büyük bir bölümünü Trakya Üniversitesinde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin oluşturduğunu söyleyerek, şehir için önemli bir zenginlik olarak gördükleri öğrenciler ile kardeşlik ve gönül bağlarının güçlenerek devam edeceğini söyledi.
 
Açılış konuşmalarının ardından etkinlikte, İl Göç İdaresi Müdürlüğü çalışanları ile uluslararası öğrencilerin birlikte hazırladıkları “Edirne İçin Söyle” videosunun gösterimi gerçekleştirildi. Vardar Ovası ve Çanakkale Türküsünün seslendirildiği videoların ardından program halk oyunları gösterisi ve konser ile devam etti.
 
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu, solist sanatçı Gizem Sancaklı’nın da sahne aldığı programa, sanatseverlerin yanı sıra Trakya Üniversitesinde eğitim ve öğretim hayatına devam eden uluslararası öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.
Ek Resimler
Bu içerik 18.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.